Origami. Arta plierii hartiei



           Originea tehnicii Origami este inca neclara. Spre deosebire de alte forme de arta hatia se degradeaza rapid fara sa lase indicii care ar putea sugera originea Origami si cel care a inventat-o.  Uni specialisti sustin ca hartia a fost inventata de Ts'ai Lu in 105 d. Hr.. Cu toate ca dovezile arheologice sugereaza ca hartia a fost inventata chiar mai devreme decat acesta. Ne putem imagina ca daca exista hartie, atunci plierea hartiei ar fi putut incepe atunci.
           In timpul secolului al VI-lea, hartia a fost introdusa in Japonia de catre calugarii budisti. Aici plierea hartiei a devenit o arta si a evoluat in ceea ce azi numim Origami. Initial hartia fiind scumpa ea nu era dispoibila pentru publicul larg.

          La inceput plierea hartiei nu era un hobby, ea  indeplinea o functie formala. De exemplu:
"Origami Tsuki" era o bucata de hartie pliata care insotea un cadou valoros si era oferita ca un certificat de autenticitate.
"Noshi" era o hartie pliata ce insotea cadourile recunoscute ca aducatoare de noroc.
"Tsutsumi" era o hartie pliata ce se oferea cadou. Acest mod de pliere simboliza puritatea si sinceritatea.

Origami Noshi

          Flutrui din hartie erau folositi pentru a decora sticlele de sake. Acesti fluturi numiti "Mecho" si "Ocho", reprezinta probabil primele forme de Origami.
          Plierea hartie s-a dezvoltat si in Spania undeva intre secolele al VIII-lea si al XII-lea. Istorici cred ca hartia, dar si realizarea ei au fost introduse din Asia in Europa prin intermediul Drumului Matasii. 
          Prima mentionare documentara a plierii hartiei a fost facuta in 1797 in cartea "Hiden Senbazuru Orikata".

Pagini din "Hiden Senbazuru Orikata"
          Prin anii 1890 cuvantul "origami" devenise oarecum oficial pentru acesta tehnica. Inainte sau mai folosit si alte denumiri precum: "orikata", "orisue", "orimono", sau "tatamigami".
          In 1950, Akira Yoshizana and Sam Randlett au dezvoltat un set standard de simboluri Origami pentru a descrie modurile de impaturire a hartiei pentru a crea diferite modele. Aceste modele raman esentiale si sunt folosite si in ziua de azi. Azi se gasesc mii de carti despre Origami, aceasta arta continuand sa evolueze. Origami cuprinde mai multe stiluri: Origami complex, Origami matematic, Origami modular, Origami umed etc.
          Cuvantul origami vine din japoneza si e format din oru (a impaturi) si kami (hartie).

1 comentarii:

Foarte interesant articolul...

Trimiteți un comentariu