Decoupage-ul, mai mult decat hartie


Decoupage-ul este o tehnica decorativa cu o lunga istorie si traditie. Este foarte versatila si poate fi utilizata pentru a decora obiecte din lemn, metal, material textil, ceramica, sticla, portelan dar si plastic.
De ce este Decoupage-ul asa de popular? In primul rand pentru ca nu este foarte greu de realizat si se obtin rezultate uimitoare iar obiectele decorata par a fi pictate.
Istoricul sau originile sale se pierd in negura timpului. In secolul al XII-lea chinezi decorau cu decupaje diferite obiecte precum: casete, felinare din hartie, mobilier, sau isi impodobeau ferestrele. Insa aceasta tehnica se pare ca a fost aduasa din Siberia de Est  unde triburile nomade impodobeau mormintele cu decupaje. Traditia datand inca dinaintea lui Hristos.
Odata ajunsa in Europa, in secolul XVIII-lea si al XIX-lea, a devenit o moda, fiind foarte populara la curtea lul Ludovic al XV-lea precum si la conacele nobiliare din Anglia, aici tehnica fiind cunoscuta subnumele Japanning.


In 1970, tot in Anglia, un anume Robert Sayer a  emis o carte "The Ladies Amusement; or, Whole Art of Japanning Made Easy", instructiuni de decorare, finisare si ornamente de compozitie. Decoupage este un cuvant creat in secolul XX si vine din frantuzescul "decouper" - taiat.


De-a lungul secolelor, Decoupage-ul a fascinat multe personaje celebre cum ar fi : Madame de Pompadour, Marie Antoinette, Lord Byron, Beau Brummel si mai recent Matisse si Picasso.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu